Paten Türleri
Bu yazıları okumadan önce Patenle ilgili terimleri okursanız daha faydalı olabilir. Genel olarak hepsine paten deriz ancak her iş için ayrı bir paten modeli vardır.Hangi amaçla kullanmak istediğinize karar verip size en uygun olanı almanız gerekir. Genel olarak bakarsak paten türleri şunlardır.
Slalom Pateni
Adındanda anlaşılacağı gibi ana amacı slalom dur. Yere dizilmiş konilerin arasından onlara değmeden geçmek slalom olarak adlandırılabilir. Çok fazla ve birbirinden farklı slalom hareketleri bulunmaktadır. Slalom pateni ilk bakışta fitness pateni andırabilir ancak yapısal olarak farklılıkları vardır. Frame kısmının kısa olması ayırt edici bir özelliğidir. Manevraların kolaylığı açısından bu önemlidir. Bazı modellerde orta tekerlerin pozisyonları ayarlanabilmektedir. Ve yine bazı modellerdede frame ileri - geri , sağa - sola hareket ettirilebilmektedir. Tüm bunlar kullanan kişinin en rahat pozisyonu yakalayabilmesi içindir. Ayağı iyi bir şekilde kavrar ve genelde bilek kısımları agresif patenlerdeki gibidir. Slalom yapmanın dışında normal sürüş içinde kullanılabilirler tabiki. Topuk frenleri yoktur. Atlayıp zıplamalarda fitness patene göre daha rijit olabilir.
Başlıca Slalom Pateni üreten markalar : Powerslide, Rollerblade, Roces, Roxa , Seba
Slalom skate yada Freestyle , Freestyle skate olarak adlandırılır.
Fitness paten
Genelde 4 tekerleri olur. Tekerlerinin sertliği 82A civarındadır. Teker çapları 72mm yada daha üstü olur. Rulmanları Abec 3-5-7 olabilir. Sağ ayak topuğunda frenleri vardır. Ulaşım yada spor amaçlı kullanılabilirler.
Amacınız spor yapmak, sahilde pateninizle tur atmak. Uzun mesafeler kat etmek ise almanız gereken paten fitness patendir. Düz paten kaymanın dışında ufak tefek hareketlerde yapabilirsiniz. Geri geri gitmek, 180 yada 360 derece dönüşlü atlamalar. Normal atlamalar. Basit slalom hareketleri yada cross yapabileceğiniz hareketlerden olabilir. Yüksek yerlerden atlamak istiyorsanız bunu fitnes patenle denemeniz pek sağlıklı olmayabilir. Ama imkansız değildir.
Hız Pateni
4 veya 5 Tekerleri olur. teker çapları 110 mm e kadar çıkabilir. Rulman standartları ABEC 9 yada 11 e kadar çıkabilir. Patenin botu ayak bileğine kadardır. Frameleri titanyumdan imal edilenleri de vardır. Oldukça hafif olurlar. Tamamen hız yapmak için üretilmiştir.
Hız pateni almak istiyorsanız zaten paten kullanmayı belli bir seviyede biliyor olmanız gerekir. Tekerleri Normal fitness patenlerden daha büyük olduğu için acemi biri için daha zor olacaktır.
Hokey Pateni
Sokak Hokeyi oyuncuların kullandığı patenlerdir. Ani manevra ve dönüşler için uygun yapıda yapılmıştır. Bot kısmı ayağı bilek üstüne kadar sarar. Teker çapları 70 mm civarındadır. Hokey oynamak amacı ile kullanılır.
Agresif Paten
Tekerleri fitness patenden daha sert ve daha küçüktür. Ayak bileğini koruyan sert bir gövdesi vardır. Frame minin ortasında H-block denilen bi bosluk vardır. . Oldukça sağlam bir yapısı vardır. Tüm parçaları sökülüp değiştirilebilir.
Düz paten kaymak size yetmiyor ve adrenalin istiyorsanız, skateparklarda ki rampalarda kaymak, trabzanların üstünde kaymak, yüksek yerlerden atlayıp zıplamak istiyorsanız alacağınız paten Agresif Paten olmalıdır.
Off Road Paten
Adından da anlaşılacağı gibi dağ taş takılmadan gitmek için yapılmış bir patendir. Değişik modelleri vardır. 2 tekerli yada 3 tekerli. Rollerblade Coyote modelinde 3 tane 150mm çapında havalı teker vardır. Bir benzin istasyonuna girip tekerlere hava basmanız içten bile değil. Çok fazla model seçeneği yoktur.
Amacı için kullanılırsa oldukça iyi patenlerdir. Yapıları gereği oldukçada ağırlardır.
Urban Paten
Normalde urban demek, şehir içinde kaldırımlardan , merdıvenlerden yüksek yerlerden engellerden atlayarak yol alınan paten kayma tarzıdır. Ancak son yıllarda bu tarz bir paten türü olarak karşımıza çıkmaya başladı ve firmalar "Urban" türü altında paten üretmeye başladılar. Urban patenler , yapı olarak fitness paten ile agresif paten arasında ki konumdadır denilebilir. Fitness gibi normal sürüş içinde kullanabilirsiniz , agresif gibide yüksek yerlerden , yada rampalardan sıçrayıp atlayabilirsiniz .Botları genellikle sert plastiktir ve sağlamdır, Frameleride genellikle Aluminyum olur. Teker aralıkları çoğu modelde azdır ve frame kısadır. Teker çapları 80 yada 84 mm olmaktadır. frame in kısa olması ve topuk fren olmamasının avantajı olarak slalom içinde kullanılabilir.
kaynak www.patenturk.net
çok güzel anlatım. Teşekkürler
YanıtlaSilpatenin tarihi buypasada yazmaktadır sadece tarihi değil patenin türleride vardır.
YanıtlaSil